17 Ocak 2008 Perşembe

Türk doktorunun marifeti

Uluslararası Nöroteknoloji Merkezi Başkanı Prof. Dr. Metin Tulgar, ilaçlara dirençli epilepsi (Sara), kronik depresyon ve Alzheimer hastalığının tedavisinde kullanılan beyin pilleri konusunda geliştirdiği teknikle, arıza riskini sıfıra indirip, kullanım süresini ömür boyu uzatarak, Uluslar Arası Patent Koruması aldı.

Türk doktor beyin pillerinin 2 ile 5 yıl arasında değişen kullanım süresini ömür boyu uzattı.
Hastalık veya kaza sonucunda deformasyona uğrayıp fonksiyonunu kısmen yitiren sinirleri, yapay tedavi sinyalleriyle uyararak tekrar aktif hale getiren beyin pilleri, ilaçlara dirençli epilepsi (sara), kronik depresyon ve alzheimer hastalığının tedavisinin yanı sıra, solunum yetmezliği nedeniyle yoğun bakım servislerinde kaybedilen hastaların Güncel Teknoloji Haberleriyaşama döndürülmesi için kullanılıyor.
Türkiye'de ise ilk defa Prof. Dr. Metin Tulgar tarafından geliştirilen ve Tulgar-Implant adı verilen yeni beyin pili sistemi, beyin pillerinin 2 ve 5 yıl arasında değişen kullanım süresini ömür boyu uzatarak ve arıza riskini sıfıra indirerek uluslararası patent koruması altına alındı.
Prof. Tulgar, geliştirdiği beyin pilinin vücut içine koyulan kısımlarında hiçbir aktif elektronik devre elemanı bulunmadığını belirterek, böylece 5 santimetre çapındaki pili, 2 santimetre çapına indirdiğini kaydetti. Prof. Tulgar, "Boyut olarak yüzde 80 küçülmenin yanında, pillerin dışarıdan aktive edilmesini sağlayarak, ömrü dolan pilin değiştirilmesi için gereken cerrahi müdahaleyi de ortadan kaldırdık" dedi.
Beyin pilleri konusundaki çalışması nedeniyle İngiltere Cambridge'de bulunan Uluslararası Biyografi Merkezi tarafından 2002 yılının bilim adamı seçilmesine karşın bugüne kadar görev yaptığı üniversitelerden beklediği ilgi ve desteği göremediğini söyleyen Tulgar, "Bütün imkansızlıklara rağmen yılmadım. Azim ve özveri ile çok çalışarak Amerika'da birkaç firmanın yüksek maliyetle ürettiği bu cihazı çok daha düşük maliyetle imal etmeyi başardım" dedi.

0 yorum:

SİZ DE YAZI GÖDERİN...

SİTEMİZE SİZLER DE BEĞENDİĞİNİNİZ YAZILARI GÖNDERMEK, DÜŞÜNCELERİNİZİ BİZLERLE PAYLAŞMAK, BERABER DAHA GÜZEL PAYLAŞIMLAR SUNMAK YA DA SİTEMİZDE YAZAR OLMAK İSTİYORSANIZ LÜTFEN firsatavcisi@gmail.com ADRESİNE E-POSTA ADRESİNİZİ GÖNDERİNİZ.