10 Şubat 2008 Pazar

Transgenik ürünleri kulananlar dikkatlice okuyun

Genetiği değiştirilmiş organizma ya da "transgenik ürünler" adı verilen 700'den fazla ürün sofralarımızda. Bu ürünlerin başında mısır, patates, soya, buğday, pamuk, domates, pirinç ve bazı balık türleri geliyor.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, özellikle Amerika ve Arjantin'den yılda 2 milyon tonun üzerinde genetiği değiştirilmiş soya ve mısır ithal edildiğini söyleyerek, "Bu ürünler antibiyotiğe dayanıklı mikroorganizma oluştuyor.



Ayrıca alerjik reaksiyonlara sebep olması ve bu ürünlerin ne tür sonuçlara yol açacağının bugünden bilinememesi de genetiği değiştirilmiş organizmaların bu ülkedeki en ciddi tehlikelerini oluşturuyor." dedi. Günaydın, bu yolla hedeflenenin, tohumda yerel tohum çeşitlerinin tasfiye edilerek yerini yüzde 90'ı bütün dünyada yalnızca bir tek firmaya ait olan tohuma bağlamak olduğunu söyledi.



Günaydın, "Brezilya kestanesinden gen aktarılan transgenik soyalar alerji yaptıklarından marketlerden toplanmış, İngiltere'de transgenik soya nedeniyle soya alerjisinde yüzde 50 artış yaşanmış ve 'star link' transgenik mısır çeşidi alerjen olduğundan ABD'de üretimden kaldırılmıştır." diye konuştu.



Genetiği değiştirilmiş ürünlere ilişkin tüketicinin hiçbir bilgi edinme hakkı olmadığını belirten Günaydın, "AB'de içeriğinde binde 9'dan daha fazla transgenik hammadde bulunan işlenmiş ürünler, genetiği değiştirilmiş olarak etiketlenerek ancak satılabiliyorlar.



Bu, Türkiye'de yapılmıyor. 'Ulusal Biyogüvenlik Yasası'nın çıkartılamamış olması bu alanda Türkiye'yi tümüyle her türlü riske açık bir ülke konumuna getiriyor." dedi.

0 yorum:

SİZ DE YAZI GÖDERİN...

SİTEMİZE SİZLER DE BEĞENDİĞİNİNİZ YAZILARI GÖNDERMEK, DÜŞÜNCELERİNİZİ BİZLERLE PAYLAŞMAK, BERABER DAHA GÜZEL PAYLAŞIMLAR SUNMAK YA DA SİTEMİZDE YAZAR OLMAK İSTİYORSANIZ LÜTFEN firsatavcisi@gmail.com ADRESİNE E-POSTA ADRESİNİZİ GÖNDERİNİZ.