9 Nisan 2008 Çarşamba

En küçük tümör bile görünecek

Amerikalı araştırmacıların geliştirdiği, vücut içindeki detayları bin
kat büyütebilen bu yeni teknik, bugüne dek kullanılan yöntemlerle tespit edilemeyen en küçük tümörlerin bile görülebilmesini sağlıyor.

Araştırmayı yürüten ekibin başında bulunan, Stanford Üniversitesi’nden Sanjiv Sam Gambhir, bu yeni tekniğin, adını Nobel ödüllü Hintli fizikçi C.V Raman’dan alan Raman spektroskopisi (maddenin özelliklerinin, soğrulan ve salınan parçacıkların, ışık veya ses aracılığı ile incelenmesi) yöntemine dayandığını söyledi. Bu tekniğin tamamen yeni bir görüntüleme şekli olduğunu, Raman spektroskopisinin ilk kez insan vücudunun içini görüntülemek amacıyla uygulandığını ifade eden Gambhir, "şimdiye dek aynı anda 2 ya da 3 şey tespit edilebiliyordu, ancak bu yöntemle aynı anda 20 ya da 30 şey görülebiliyor" dedi.

Fareler üzerinde denenen bu yöntemin iyi sonuç verdiğini, ucuz ve kullanımının kolay olduğunu belirten Gambhir ve ekibi, tekniğin insanlarda kalın bağırsak kanserinin erken teşhisinde
kullanılabilirliğini belirlemek için klinik deney yapmayı planlıyor. Araştırma, Amerikan Ulusal Bilimler Akademisinin (PNAS) dergisinde yayımlandı.

0 yorum:

SİZ DE YAZI GÖDERİN...

SİTEMİZE SİZLER DE BEĞENDİĞİNİNİZ YAZILARI GÖNDERMEK, DÜŞÜNCELERİNİZİ BİZLERLE PAYLAŞMAK, BERABER DAHA GÜZEL PAYLAŞIMLAR SUNMAK YA DA SİTEMİZDE YAZAR OLMAK İSTİYORSANIZ LÜTFEN firsatavcisi@gmail.com ADRESİNE E-POSTA ADRESİNİZİ GÖNDERİNİZ.